En resa i västra Burundi!

Vi åker på branta och krokiga vägar uppe i bergen, i västra Burundi.
Vår chaufför gör så gott han kan för att parera alla gropar och stenar men trots fungerande bilbälten är det bäst att hålla sig fast i sätet.

Vi kommer in i en by där vi passerar människor, djur och byggnader. Chauffören berättar att här finns så vitt han vet, inte någon möjlighet att få rent vatten, allt vatten är infekterat. Befolkningen lider av svåra infektioner, dödstalen är mycket höga och hundratalet barn dör varje månad före fem års ålder.

Vi vet att byn har en befolkning på mellan 20- och 30 000 invånare. Mina tankar börjar snurra. Mellan 20- och 30 000 personer och inte en enda vattentäkt som är ren! I jämförelse handlar det om en mindre svensk kommun. Tänk dig Arvika, Värnamo, Ekerö, Karlskoga, eller platsen där du bor, utan tillgång till rent vatten.

Medan vi kör vidare, kan jag inte släppa tankarna som bitit sig fast. Det formar sig en bön: Gud ge oss möjligheter! Herre öppna en dörr för att också den här byn ska få rent vatten! Parallellt med bönen går mina tankar vidare. Vilket ansvar har vi i Sverige för att det finns platser i vår värld utan tillgång till rent vatten som ger hälsa och ett gott liv? Vad kan vi göra? Vad bör vi göra?

Tanken kommer att det finns tre möjliga svar: Antingen gör man något, eller så sänder man något, eller så gör man ingenting. Alla har vi ett ansvar för människor som lider. Vill vi lyda så behöver vi antingen själva göra något eller ge någon annan den möjligheten.

Burundi-Hjälpen arbetar med lokala partners, en viktig del av arbetet, vi investerar därigenom i hela samhällets framtid, den mest progressiva och hållbara strategin man kan tillämpa. Alla kan vara med och ta ansvar för att befolkningen får de resurser som krävs, ge förutsättningar och möjligheter att ge människorna ett bättre liv.

Bilen kör vidare och mina funderingar blir allt mer personliga. Hur mycket av min tid präglas egentligen av fokus på detta? Hur mycket av mina pengar och min tid ger jag för att människorna i byar som den vi just passerat kan få ett liv utan alla de sjukdomar som orent vatten ger?
Vilka justeringar kan jag göra?
Tankarna leder mig återigen in i en bön: Gud hjälp mig!
Uno Gustafsson
Insamlingsansvarig, Burundi-Hjälpen