Henry Stålgren besökte Mugara årsskiftet 2011-2012

Under resan i Mugara-området besökte vi byar där återvändande flyktingar bosatt sig.
Platser där de provisoriskt fått slå sig ner i avvaktan på en mera defenitiv bostad.
Glada barn framför sitt hem - ett plåtskjul med jordgolv. Att barnen ser glada ut beror förmodligen på att vi är där och hälsar på ...
Klicka på bilderna, för större bild
De har inga tidigare familjeband, inga kontakter, ingen mark de kan kräva tillbaka. Deras släktingar som inte flydde har dödats eller dött en naturlig död. Provisoriska bostäder i stora plåtskjul (se bilden t.h.) där varje familj får ett rum på 4 x 3 m.
Det är en förtvivlad situation för de återkomna flyktingarna om de inte får en snar hjälp. Ingen har någon plats de kan odla sin egen mat, några försöker få arbete hos lokalbefolkningen i området, för att få pengar och hjälp med mat. Någon kokar lite maniok-blad utanför plåthuset.
Priset på kött utan ben är ca 4 000 BIF = 20 kr och kött med ben ca 3 300 BIF = 16.50. (En krona = 200 Burundifranc BIF).
Obs. En utbildad folkskollärare har ca 70 000 BIF = 350 kr i månadslön och en högstadielärare med 4 års utbildning ca 140 000 BIF = 700 kr. Det är lätt att förstå att det är inte ofta som det är kött på bordet........
Ett enkelt hus för återvändare, byggt av jord och gräs, på en liten tomt något större än huset.
Några maniok-blad blir till mat här, på marken utanför plåtskjulet.
De här barnen kommer från en annan by och har tydligen fått det lite bättre - det syns bl.a. på kläderna.
Livet är trist för dessa människor. Varje familj får ett litet rum - med jordgolv. All hygien får skötas utomhus liksom matlagning.
Flyktingpastorn - som alla känner - pastor Eliasson tillsammans med en återvändare.
Storasyster - 6/7 år - som bär sin syster. Barnen är otroligt duktiga att ta ansvar och om vi frågat henne om hon tyckte att det är en tung börda, hade hon säkert svarat: det är ingen börda, det är min syster!
Kran med vatten hemma i huset - den drömmen finns knappast hos dessa.
De är nöjda om det finns en vattentank med rent vatten inom ett avstånd på
500 m - 2 km.
Självklart så hjälper barnen till!

Den 2 jan. 2012 besöker vi matutdelningen i Mugara

Flera stationer upprättas
En nöjd och tacksam kvinna. Alla gåvogivare - ta emot hennes tacksamhet
Man väger upp ris och bönor
Matutdelningen är reserverad för återvändande flyktingarna som var informerade i förväg och namnen finns registrerade. Den bofasta befolkningen kan inte få del av detta.
Även den här dagens utdelning noteras - det måste vara en rättvis fördelning så att maten räcker till så många som möjligt.
Mugaraförsamlingen tillsammans med Burundi-Hjälpen gör ett fantastiskt arbete. Det är 10 000 tals återvändare som lever idag tack vare detta viktiga initiativ!
Alla får sin del av utdelningen
Den här kvinnan går nöjd tillbaka hem. Hon har fått en ranson som räcker en vecka.
Henry Stålgren